Viikoittaisen ruokalistan tekeminen on ollut suuri apu arkeen. Aloitin tekemisen
syksyllä Mirvan innoittamana ja olen tehnyt niitä siitä asti. Kerran ruokalista on jäänyt tekemättä ja pari kertaa se on hävinnyt. Silloin olen ollut taas ongelmissa. Kaupassa tai jääkaapilla on vaikea keksiä, mitä ruokaa laittaisi. Kerran viikossa kyllä keksii helposti muutaman ruokalajin. Tällä tavalla tulee myös syötyä monipuolisemmin ja kokeiltua uusia ruokalajeja.
Teemme ruokalistan miehen kanssa viikonloppuna. Siinä on yleensä 5-8 ruokalajia viikosta riippuen. Listaan valitaan aina kummankin toiveita sille viikolle. Tälle viikolle minun toiveena oli kokeilla reseptejä uudesta keittokirjasta. Miehen toiveena taas oli valkoisiapapuja tomaattikastikkeessa ja perunamuussia sekä sushia ja pinaattilettuja.
Joka viikolle yritän keksiä ainakin yhden keiton ja yhden uuniruuan. Sekä huolehtia siitä, että listalla on monipuolisesti erilaisia proteeininlähteitä, ja että pasta, peruna, riisi tms. vaihtelevat. Tällä hetkellä ruokalajit pyritään valitsemaan myös siten, että niistä saa tehtyä suolattoman ja helposti syötävän version tyttöselle.
Kun ruokalista on tehty, teen tavallisesti samalle paperille ostoslistan koko viikoksi. Maanantaina sitten menemme kauppaan ja ostamme kerralla melkein kaikki viikon ruokatarvikkeet. Loppuviikosta pitää yleensä käydä toisen kerran kaupassa täydentämässä maitoa, leipää jne.
Etukäteen en päätä, mitä ruokaa teen minäkin päivänä. Valitsen ruokalajin listalta päivittäin fiiliksen mukaan. Yleensä kuitenkin viikonloppuna teemme suuritöisempiä ja uuniruokia. Silloin myös yleensä mies leipoo leipää. Ruokaa teen sen verran ison annoksen kerralla, että saamme kaikki syötyä syytä päivällisen ja seuraavana päivänä lounaan.
Eilen meillä oli valkoisiapapuja tomaattikastikkeessa. Reseptin näin ohjelmassa, johon olen jäänyt koukkuun. En ole varma muistinko reseptin aivan oikein, mutta hyviä niistä tuli tällä tavalla. Yritin etsiä reseptiä netistä. Sitä en löytänyt, mutta luin vahingossa kuka kilpailun voittaa. Hitsi.
Valkoisetpavut tomaattikastikkeessa Masterchef Australian tapaan
3 dl kuivattuja valkoisia papuja
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 porkkana
100 g juuriselleriä
1 prk tomaattimurskaa
5 dl kasvislientä
mustaapippuria, timjamia, 2 laakerin lehteä ja tarvittaessa suolaa
oliiviöljyä
Liota papuja vedessä yön yli. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut. Pilko kasvikset. Kuullota kattilassa oliiviöljyssä kasviksia. Lisää joukkoon pavut, tomaattimurska, kasvisliemi ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen n. 2 tuntia tai kunnes pavut ovat pehmenneet. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.
Edit: Nyt muistankin! Papuihin piti lopuksi lorauttaa hieman valkoviinietikkaa. Lorautin kyllä omiini. Sitruunamehukin varmaan kävisi.