13.1.2011

Tämän viikon ruokalista


Viikoittaisen ruokalistan tekeminen on ollut suuri apu arkeen. Aloitin tekemisen syksyllä Mirvan innoittamana ja olen tehnyt niitä siitä asti.  Kerran ruokalista on jäänyt tekemättä ja pari kertaa se on hävinnyt. Silloin olen ollut taas ongelmissa. Kaupassa tai jääkaapilla on vaikea keksiä, mitä ruokaa laittaisi. Kerran viikossa kyllä keksii helposti muutaman ruokalajin. Tällä tavalla tulee myös syötyä monipuolisemmin ja kokeiltua uusia ruokalajeja.

Teemme ruokalistan miehen kanssa viikonloppuna. Siinä on yleensä 5-8 ruokalajia viikosta riippuen. Listaan valitaan aina kummankin toiveita sille viikolle. Tälle viikolle minun toiveena oli kokeilla reseptejä uudesta keittokirjasta. Miehen toiveena taas oli valkoisiapapuja tomaattikastikkeessa ja perunamuussia sekä sushia ja pinaattilettuja. 

Joka viikolle yritän keksiä ainakin yhden keiton ja yhden uuniruuan. Sekä huolehtia siitä, että listalla on monipuolisesti erilaisia proteeininlähteitä, ja että pasta, peruna, riisi tms. vaihtelevat. Tällä hetkellä ruokalajit pyritään valitsemaan myös siten, että niistä saa tehtyä suolattoman ja helposti syötävän version tyttöselle.

Kun ruokalista on tehty, teen tavallisesti samalle paperille ostoslistan koko viikoksi. Maanantaina sitten menemme kauppaan ja ostamme kerralla melkein kaikki viikon ruokatarvikkeet. Loppuviikosta pitää yleensä käydä toisen kerran kaupassa täydentämässä maitoa, leipää jne.

Etukäteen en päätä, mitä ruokaa teen minäkin päivänä. Valitsen ruokalajin listalta päivittäin fiiliksen mukaan. Yleensä kuitenkin viikonloppuna teemme suuritöisempiä ja uuniruokia. Silloin myös yleensä mies leipoo leipää. Ruokaa teen sen verran ison annoksen kerralla, että saamme kaikki syötyä syytä päivällisen ja seuraavana päivänä lounaan.

Eilen meillä oli valkoisiapapuja tomaattikastikkeessa. Reseptin näin ohjelmassa, johon olen jäänyt koukkuun. En ole varma muistinko reseptin aivan oikein, mutta hyviä niistä tuli tällä tavalla. Yritin etsiä reseptiä netistä. Sitä en löytänyt, mutta luin vahingossa kuka kilpailun voittaa. Hitsi.

Valkoisetpavut tomaattikastikkeessa Masterchef Australian tapaan

3 dl kuivattuja valkoisia papuja
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 porkkana
100 g juuriselleriä
1 prk tomaattimurskaa
5 dl kasvislientä
mustaapippuria, timjamia, 2 laakerin lehteä ja tarvittaessa suolaa
oliiviöljyä

Liota papuja vedessä yön yli. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut. Pilko kasvikset. Kuullota kattilassa oliiviöljyssä kasviksia. Lisää joukkoon pavut, tomaattimurska, kasvisliemi ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen n. 2 tuntia tai kunnes pavut ovat pehmenneet. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.

Edit: Nyt muistankin! Papuihin piti lopuksi lorauttaa hieman valkoviinietikkaa. Lorautin kyllä omiini. Sitruunamehukin varmaan kävisi.

6 kommenttia:

Laura kirjoitti...

Tuo viikottainen ruokalista on kyllä hyvä systeemi ja hurja rahansäästäjä myös. Itse olen taas yrittänyt olla tuossa asiassa aktiivisempi nyt, kun jäin kotiin. Tulee paljon tarkemmin käytettyä jääkaapin tavarat hyödyksi, kun etukäteen on päättänyt mitä sinne ylipäänsä ostaa :) Ja just toi monipuolisuus tulee otettua huomioon, ettei tule tehtyä aina vaan nopeesti pastaa.

-maria- kirjoitti...

Meilläkin jossain vaiheessa tehtiin viikkoruokalistoja, ja ne ovat kyllä hyvä juttu. Nyt homma on taas hyytynyt :/

Kivan näköinen keittokirja, täytyy katsastaa jossain! Vaikka olenkin sekasyöjä, syön usein kasvisruokaa. Niin usein, että jotkut tuttuni ovat pitäneetkin minua kasvissyöjänä :)

Jonna kirjoitti...

Minulla on kaapissa valkoisia papuja, tuota voisinkin kokeilla.

Tänään lounaalla syötiin spahgettia ja soijarouhekastiketta. Ja illalla esikoistytön itsetekemää pinaattikeittoa!

Sari kirjoitti...

Myös meillä toimii tämä viikottainen ruokalista ja kerran viikossa kaupassakäynti. Elämä tulee näin jopa edullisemmaksikin. Teen aina itsekin ruokaa sen verran, että saan seuraavan päivän eväät töihin. Pohjana käytän edellisen viikon koulun listaa, ettei tulee kahta kertaa päivässä samaa ruokaa.

Tuula kirjoitti...

Minulla oli sama systeemi joskus, mutta toisen lapsen myötä oikeastaan ihan kaikki järjestelmällisyys katosi. Nyt olen ollut aikeissa palata samaan ruokalistasysteemiin, koska se helpottaa arkea niin paljon. Ruokakaupassa ei todellakaan viitsisi ravata yhtenään hakemassa milloin mitäkin, saati miettiä päänsä puhki hellan äärellä, että mitähän sitä taas tänään kokkaisi...
Kiitos inspiraatiosta :) Otanpa heti tänä iltana eteen kynän ja paperiarkin!

Anna kirjoitti...

Laura: Totta rahaa säästyy, jos syö suunnitelmallisemmin ja käyttää kaiken ostamansa.
Maria: Ihan ok kirja, mut ei mitenkään huippu. Sisältää sellaista tosi perusruokaa, jota osaisin tehdä ilman reseptejäkin. Ja paljon seitan ohjeita, mutta mies ei sitä syö.
Jonna: Ihanaa, kun tyttösi haluaa ja saa kokata!
Tuula: Uudessa keittiössä on toivottavasti hyvä kokata!
Sari: Totta, jos on koululaisia tai tarhalaisia pitää ottaa se huomioon. Meillä siihen on onneksi vielä pitkä aika.