20.10.2011

Meillä on nyt olohuoneessakin muurattuna pönttöuuni. Tämä viikko elettiin ilman olohuonetta ja kuinka ankealta elämä tuntuikaan! Nopeasti sitä tottuu parempaan, mutta huonompaan hitaasti.

Uuni jää ainakin toistaiseksi sinkkipinnalle. Mustat luukut erottuvat siitä kauniisti. Vielä pitää odotella ainakin kuukausi, että saa sytytellä ensimmäiset, pinet tulet uuniin.

Muurarille leivoin makupari suklaakakkua. Ohje on vegaaninen, gluteeniton ja paras kokeilemani. Gluteenittomat leivonnaiset ovat usein olleet hieman jauhoisia, mutta ei tämä. Hassua leipoa kakkua, johon ei tullut lainkaan viljaa. Jauhoina on peruna- ja mantelijauhoja. Laiskana en jaksanut kuorruttaa, vaan lisäsin enemmän suklaata (yhteensä ehkä n. 150 g) taikinaan. Tosi hyvää oli näinkin, mutta kuorrutus varmasti kruunaisi kakun.  Minun kakkuni kaverina viljakahvia. Tykkään siitä kaakaomaisuutensa vuoksi.

Loppuhuipennuksena vielä kubistinen äitini (1960-luvun kuvasta otin mallia minäkin) kuviskerhon innoittamana. En tiedä paransiko leikkaaminen kuvaa, ei ainakaan huonontanut. Kulmakarvojen kaari oli onnistunut. Mies tunnisti äitini siitä sen perusteella. Meillä on kuulemma voimakas. En ollut tajunnutkaan itse.

3 kommenttia:

AnniP kirjoitti...

Onnea uunista! Odottavan aika on pitkä. Meidän piti maalata pönttis (ostin jopa maalit) mutta pidämmekin siitä sinkkisenä enemmän.

Minna kirjoitti...

Pönttöuuni, mikä ihanuus. Oispa joskus meilläkin sellainen. Tai mikä tahansa uuni jossa polttaa elävää tulta. (Nykyisessä elämäntilanteessa tuntuu että tyytyisin kynttiläänkin, kun ei niillekään tahdo olla turvallista paikkaa polttaa...)

Huomasin vasta tuon edellisen postauksen takin. Tosi hieno! Haaveilen myös talvitakin ompelemisesta, mutta rimakauhu on kova. Ja ajanpuute. Meillä ei nukuta enää päiväunia. Ainakaan samaan aikaan.

Anna kirjoitti...

AnniP: Meidän piti maalata matta mustaksi, mutta onneksi ei vielä ostettu maaleja.

Minna: Mullakin rimakauhu vei turhaan monta vuotta. Takin ompeleminen oli oikeasti paljon helpompaa, kuin vaikka trikoovaatteen. Aikaa se kyllä vaatii jonkin verran, mikä voi olla sinun kokoonpanollasi haastavaa.