14.10.2011

Ensimmäinen takki


Suorastaan hykertelen itsetyytyväisyyttä. Tein itselleni kivan talvitakin! Onhan siinä virheitä ja muokkauksen paikkaakin, mutta se valmistui yllättävän nopeasti ja tulee aivan varmasti käyttöön.

Olen haaveillut talvitakin ompelemisesta jo muutaman vuoden. Pari vuotta sitten tuntui olevan buumi ja silloin ihastelin muiden takkeja. Ajattelin sen olevan liian vaativa projekti minulle enkä ryhtynyt silloin puuhaan. Piirsin ja leikkasin kuitenkin itselleni silloin kaavat, kun Liinan takki oli niin hyvän mallinen. Koko viime talven yritin etsiä uutta takkia, mutta en löytänyt yhtään kivaa. Kaupat olivat täynnä ruskeita, harmaita, mustia ja armeijan vihreitä maihareita tai ihan mummotakkeja. Maihareita mulla on ollut jo niin monta, etten kertakaikkiaan enää halunnut sellaista.

Kaivelin kaavat esille, tilasin vuorimateriaalit ja päällikankaan. Leikkaaminen pelotti, mutta tein sen silti. Sitten ompelin. Vuori ja päällinen eivät mahtuneetkaan päällekäin. Ompelin pelkästä vanusta uuden, ohuemman vuoren. Onneksi tilasin tosi reilusti vuorimateriaaleja, kun en tiennyt kangasmenekkiä. Ja nyt ne mahtuivat päällekäin! Sitten vielä vetoketju sekä muutama yksityiskohta ja takki oli valmis! Siihen meni vain viidet päiväunet ja hieman muutamasta illasta.

Kaavoihin en tehnyt muita muutoksia, kuin lisäsin pituutta. Mutta tekisin nyt saman minkä Liinakin huomasi: hihat ovat hieman liian kapeat. Minulla kirraa kainaloista, jos laittaa paksun paidan alle. Laittaisin taakse myös ehkä tampin, mutta sen voin tehdä vielä, jos haluan. Niin ja hihat leikkaisin hieman eri kohdasta kangasta, etteivät valkoiset kukat osuisi juuri hihansuuhun.

Yksityiskohdiksi tein hupun reunaan kuminauhalla rypytyksen ja hihoihin neuloin ja ompelin resorit sisäpuolelle. Hihoista sisään tuuleva pakkanen on inhottavaa. Vastaavia olen lisäillyt ostettuihin takkeihinkin.

Vuori on valmista mustaa tikkivanua (60 g) Kangastukusta. Päällikangas on Finlaysonin paksumpaa puuvillakangasta. Kumpaistakin meni hieman alle 2 metriä. Vetoketju on 90 cm pitkä.  Koko on M.

Nyt sitten pitää enää tehdä se toinen takki, sen paksumman vuoren ympärille. Siihen löytyikin melko valmis aihio laatikoista, mutta siitä lisää sitten myöhemmin.

5 kommenttia:

Maiju kirjoitti...

Hieno! Syystä itseäsi taputteletkin. Hyvän kangaslöydönkin olet tehnyt. Itse metsästelen tässä juuri samaiseen tarkoitukseen.. vielä ei ole napannut.

Mirva kirjoitti...

Onpa mahtava takki! Teekkö mullekin? :) (Paitsi haaveilen kyllä semmoisesta ruudullisesta villakangastakista...)

Tein itselleni lautailutakin joskus yläasteella, ehkä ysillä. Se oli tosi kestävä, nyt viime kesänä heitin sen pois kun totesin, ettei sitä enää tule käytettyä, vaikka vielä mahtuikin (!?!) päälle.

heini kirjoitti...

Kaunis! Tykkään siitäkin miltä näyttää just tuon kaulahuivin kanssa.

Zelda kirjoitti...

Kyllä onkin maan niin hieno takki:) Sä oot tosi taitava!

Anna kirjoitti...

Maiju: Toivottavsti tärppää metsästys. Pian alkaa jo kovasti talvitakkia tarvitsemaan.

Mirva: Mä olen tosi huono heittämään pois mitään itsetekemääni, jotenkin kun on nähnyt niin paljon vaivaa, niin ei raatsi. Onneksi en ole tehnyt itselleni ysillä takkia ;)

heini: Kiitos.

Zelda: No tiedä nyt siitä taitavasta, mutta ainakin yritteliäs.