6.7.2011

Vegaaniset ja gluteenittomat muffinsit


Viikko sitten kun lääkäri sanoi, ettei auta muu kuin kokeilla gluteenitonta ruokavaliota tyttöselle, kauhistuin. Mietin hetken, että mitä ihmettä me oikein voidaan syödä jatkossa. Olemme kasvissyöjiä. Minä vegaani ( en syö mitään eläinperäistä), mies syö myös kananmunia ja maitotuotteita. Tyttönen on toistaiseksi ollut vegaanisella ruokavaliolla, koska vauvana annettu korvikemaito aiheutti selvät allergia oireet.

Istuin alas ja mietin rauhassa, että mitäs tässä nyt tehdään. Onneksi olen vegaanina tottunut laittamaan ruokaa, kokeilemaan ja korvaamaan. Monet sellaiset raaka-aineet, jotka tavallisille sekasyöjille ovat vieraampia ovat meillä tavallisessa käytössä, kuten gluteeniton vilja quinoa. Hieman uutta ajattelua tämä on vaatinut, mutta eihän tämä niin vaikeaa olekaan. Kaupoissakin on vaikka mitä gluteenitonta. 

Kokeilemme tätä ruokavaliota (luonnollisesti gluteeniton) nyt kaksi viikkoa. Jos se auttaa, niin diagnoosi on selvä: suolisto-oireinen vilja-allergia. Sitten pitää ruveta testailemaan, mitkä viljat oireita aiheuttavat. Heti lääkärillä käynnin jälkeen toivoin, ettei viljat olisi se ongelma. Nyt toivon, että ne olisivat. En tiedä, mitä seuraavaksi tutkitaan, jos tämä ei auta. Olisi ihana saada tämä asia vihdoin pois päiväjärjestyksestä.

Leivoin kylään tulevalle naapurille suklaamuffinseja. Muffinsit ovat helppoja leipoa ja niissä taikinan koostumus ei ole niin tarkka, kuin vaikka piirakoissa. Ei näistä aivan yhtä hyviä tullut, kuin vehnäjauhoilla leivotuista. Leivinjauheen lisäksi olisi voinut laittaa vielä ruokasoodaa tuomaan lisää kuohkeutta. Mutta ihan kelvollisia nämä ovat, kehtaan tarjota. Erittäin suklaisia, pohja ei ole kovin makea, mutta kuorrute on.

Vadelma-suklaa muffinsit 12 kpl
(luontaisesti gluteeniton, laktoositon, munaton)

2 dl Semperin fin mix jauhoja
1 dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
0,5 dl rypsiöljyä
2 dl soijamaitoa (muutkin kasvimaidot käyvät)
100 g tummaa, maidotonta suklaata (käytin Pandan)
2 dl jäisiä vadelmia

kuorrute:

50 g maidotonta margariinia (käytin sinistä Keijua)
1 dl kaakaojauhetta
3 dl sokeria
hieman kasvimaitoa

Pilko suklaa rouheeksi. Mittaa kulhoon kaikki kuivat aineet. Lisää nestemäiset aineet ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon suklaarouhe ja vadelmat. Laita taikina muffnsivuokiin. Täytä niistä noin 2/3. Kauniita muffinseja saat, jos käytät muffinsipeltiä ja vuokia.  Paista 190 asteessa noin 20 min.

Kuorrutetta varten sekoita ensin margariini, kaakaojauhe ja tomusokeri. Sekoita hyvin. Lisää maitoa joukkoon pikkuhiljaa, kunnes koostumus on sopivaa. Kuorruta muffinsit jäähtyneinä.

6 kommenttia:

Heidi kirjoitti...

Muistan kyllä niin sen, kun menin ensimmäisen kerran kauppaan diagnoosin saatuani. Ei tiennyt yhtään mitä ostaa. Samoin meni jonkin aikaa niin että piti lukea kaikki tuoteselosteet. Nykyään löytyy netistäkin hyvin tietoa, samoin reseptejä oman kekseliäisyyden lisäksi. Nopeasti tuo ruokavalio alkaa kuitenkin oloa helpottamaan. Maitokin alkoi puolen vuoden jälkeen taas sopia, suolisto kun oli ehtinyt päästä aika huonoon kuntoon. Vilja-allergiassa on se hyvä puoli, että se useimmilta lapsilta katoaa, kun ikää tulee lisää. =)

Jonna kirjoitti...

Toivottavasti nyt löytyisi syy sairasteluille ja muille. Voikaa hyvin!

Anna kirjoitti...

Heidi: Kaupassa käynti tosiaan oli outoa. Kaiken tuoteselosteet piti lukea - Voisiko ketsupissa olla jotain viljaa? Ei ollut.
Jonna: Yritetään. Viime yö oli aika huono. Mutta toivottavasti tosiaan!!

Maiju kirjoitti...

Tuosta helposta leipomisesta tuli mieleeni, että yksi näppärä gluteeniton & maidoton leipomus on kääretorttu. Jauhoiksi perunajauhoja. Täytteeksi kookosmaitoon tehty vaniljakiisseli (ja jotain marjaa tai hilloa tai..) Kookosmaito sopii jälkkäreihin tosi hyvin!

Toivotaan että syy tosiaan selviäisi. Epätietoisuus mahtaa olla ahdistavaa.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, eksyin blogiisi sattumalta, mutta teki mieli heittää allergialasten äitinä kommentti; korvikemaidoissa on kalaöljyä, joka ei sovi meillä. Vika ei siis aina ole maidossa.. soija ei ole sopinut kenellekään, samoin kookos... mutta tosiaan, allergiat häviävät suurimmalta osin, 4 ikävuodesta alkaen :)

Anna kirjoitti...

Anonyymi: Kiitos viestistäsi. kaikissa korvikemaidoissa ei ole kalaöljyä. Vain ne joissa on D2 -vitamiinia. D3-vitamiini on kasviperäistä ja sitten kaikki D-vitamiinittomat ovat myös kalaöljyttömiä. Mutta inhottavaa, ettei niissä mainita, että on kalaperäsitä tuo D-vitamiini.
Mä olen kuullut (ja omatkin allergiat ovat hävinneet suurimmalta osin) kanssa, että allergiat häviävät yleensä 3-4 vuoden ikäisenä. Se on toivoa antavaa!