22.11.2009

Saippuaa

Tänä vuonna aloitin joululahjojen suunnittelemisen ajoissa. Osittain suunnitelmat ovat ehtineet jo muuttua, mutta osa lahjoista on jo valmiita. Yleensä haluan antaa lahjoina pääasiassa käyttökelpoisia, itsetehtyjä asioita. Saatan antaa myös lahjakortin, jolla saa minulta palvelun, käsityön tms. Jos ostan lahjoja pyrin ostamaan muiden tekemiä käsitöitä tai kirjoja. Lapsille myös erilaiset askartelumateriaalit ja -paketit ovat kivoja.

Tänä jouluna annan ainakin saippuoita:

1. Ostin valmista saippuamassaa ja oranssia saippuaväriä Hobbypointista. Piparkakkumaustetta ostin kaupasta ja hunajaa löysin kaapista. Pesin ja leikkasin pitkältäsivulta auki mehutölkin (sellaisen maitotölkin mallisen) muotiksi. Taitoin aukileikatun sivun siivekkeet reunoille tukemaan muottia. Teippasin muotista umpeen kaikki reiät ja kolot.
2. Aloitin valmistamisen jakamalla saippuamassan kolmeen osaan ja pilkkomalla massan pieneksi.
3. Sulatin massasta kolmanneksen mikrossa täydellä teholla noin kolmessa minuutissa. Välillä tarkistin, ettei massa ala kiehumaan. Käytin muovista leivontakulhoa, mutta posliininen olisi parempi lämmönpitävyyden vuoksi. Sekoitin varovaisesti joukkoon piparkakkumaustetta. Kuorin päältä vaahdon pois ja kaadoin massan muotin pohjalle. Annoin kovettua kuistilla viileässä n. 20 min.
4. Sulatin toisen osan massasta ja pienen palan oranssista väriaineesta. Pilkoin väriaineen oikein pieniksi paloiksi. Loput tein kuten edellä.
5. Sulatin viimeisen kolmanneksen massasta, sekoitin joukkoon reilusti oranssia väriainetta ja 2 kukkurallista ruokalusikallista hunajaa. Ja taas tein loput samalla tavalla kuin edellä.
6. Annoin saippuan kovettua seuraavaan päivään, otin pois muotista ja leikkasin sopivan paksuisiksi paloiksi ohuella ja terävällä veitsellä.

7. Paketoin kaikki 10 palaa pieniin muovipusseihin ja suunnittelin tekeväni niiden päälle vielä kauniit etiketit.
Ystäväni kyseli minulta hyviä itsetehtäviä joululahjaideoita. Jaoin omat ideani. Löysin myös joukon käyttökelpoisia. Osan näistä saatan itsekin toteuttaa.
Sew Mama Sew-blogissa on myös listattu joululahjaideoita.

3 kommenttia:

anpali kirjoitti...

Mahtoi tulla ihanantuoksuista saippuaa! Paljonko sulla oli tuota valmista saippuamassaa?

Anna kirjoitti...

Anpali: En muista kuinka paljon saippuaa oli. Valmis saippua kuitenkin täytti koko mehupurkin, joten sitä oli litran verran. Olisiko voinut painaa kilon? Mutta siellä oli kahden kokoisia paketteja, tämä oli se isompi.

anna-itse

Zelda kirjoitti...

Oikein lämpöiset joulun toivotukset!