9.6.2009

Käsityöhistoriaani

Lapsuuden kodissani ei kukaan tehnyt käsitöitä. Napin ompelu oli vaativin homma, johon vanhempani pystyivät. Onnekseni mummoni ja tätini tekivät käsitöitä. Lapsuuden jouluista muistan parhaiten sellaisen, kun tätini kävi ostamassa Valkeakosken lankakaupasta paksua ruskeaa lankaa ja neuloi muutamassa päivässä kahdeksankytlukuisen villapaidan. Olin seitsemän, kun mummoni opetti minut kesällä virkkaamaan. Virkkasin marjapuuronpunaisesta langasta ketjua ja mittailin, olisiko se jo yhtä pitkä kuin pirtin pöytä.

Olen pienestä pitäen ollut vastarannankiiski. Periaatteesta menin veistoon ala-asteella kässän sijaan. En vahingossakaan olisi tehnyt mitään sellaista, mitä kaikkien tyttöjen piti tehdä. Mutta se oli mulle hyväksi. Opin tekemään puutöitä, mistä on ollut hyötyä esimerkiksi kotiamme, vanhaa taloa remontoidessa.

Yläasteella iski käsityövimma. Vaihdoin veiston kässään ja aloin neulomaan villasukkia. Neuloin myös muutaman paidan, lapasia, pipoja, huiveja jne. Siitä asti olen neulonut.

Etenkin viime vuosina olen kiinnostunut enenevässä määrin muistakin käsityötekniikoista. Ilmeisesti suurin neulomistarpeeni on piakkoin tyydytetty. Viime talvena opettelin kirjansidontaa ja ryijynompelua. Kirjoja syntyi useita, mutta ryijy on edelleen kesken. Uusin innostukseni on tilkkutyöt. Olen ihaillut etenkin pikkuketun tilkkutöitä. Kuukausi sitten tein ensimmäiset kangastilaukseni ulkomailta.

Volksfadenilta tilasin kolme kangasta (kaksi vasemmalta ja oikella reunassa) ja loput neljä Superbuzzyltä. Nyt ne ovat alkaneet muodostua kesäiseksi sängynpeitoksi.

3 kommenttia:

Maiju kirjoitti...

Aivan ihanat värit ja kuviot näissä kankaissa, oi oi! Innolla odotan lopputulosta - itsekin haaveilen tilkkuilun aloittamisesta.

Anonyymi kirjoitti...

Ihania! Mullakin ois ompelukuume, mutta puutarhakuume on vielä kovempi. Jotenkin nää kyllä kuuluu vuoden kiertoon, ootas vaan kun syksy saa niin eiköhän se neulominenkin taas maistu sinullekin.
t.hanna

Anna kirjoitti...

Maiju: hausin peittoon keveät ja kepeät värit, ja olen erittäin tyytyväinen. Tää on eka tilkkutyö sitten yläasteen, joten aloitin helpolla. Mutta odotan kovasti itsekin sen valmistumista.

Hanna:Mullakin on puutarhakuume ja ompelukuume ja 3 neuletta kesken. Töissäkin pitää käydä ja kesällä jaksaa7haluaa olla sosiaalinen. Unet ovat jääneet hieman vähiin viime viikkoina.

anna-itse