7.3.2012

Hiukset pystyssä
Katselin eilen FST:ltä dokumentin kemikaaleista. Kemikalikekkerit on nähtävillä Areenassa ensi tiistaihin asti. Olen ollut  jo vuosia tietoinen siitä, että kemikaaleilla voi olla haitallisia vaikutuksia meihin ja muuhun luontoon. Yritän vältellä turhia kemikaaleja ja valita vähemmän haitallisia, jos on mahdollista. Silti hiukset nousivat pystyyn ohjelmaa katsoessani. Katsoin sitä olohuoneessa uudehkosta telkkarista istuen uudehkolla sohvalla. Kummatkin varmasti palonestoaineilla kyllästettyjä. Lattialla lojui ympäriinsä leluja, joissa on pehmeitä muoviosia. Ne taitavat kaikki olla kierrätettyjä, mutta silti. Ostin päivällä lapselle uuden hammasharjan, jossa on pehmeitä muoviosia. Ja illalla sen päälle laitetaan muumihammastahnaa, jota näytettiin ohjelmassa hormoonitoimintaa ehkä häiritsevän kemikaalin lähteenä.

Asiantuntijat sanoivat kemikaalikuorman kasvaneen hurjasti viime vuosina. Olivat huolissaan etenkin lapsista. Minäkin olen huolissani tyttösestä. Joka paikassa tuntuu olevan mahdollisesti vaarallisia kemikaaleja. Oikeastaan koko elämä tuntuu olevan kyllästettyä kemikaaleilla, ikäänkuin salaa.

Eilen kauppareissulla mietin tomaattimurkapurkit kädessäni kumpaa ostaisin. Tavallista kemikaalein kasvatettua, joka oli pahvipurkissa vai luomua, joka on metallipurkissa, jonka sisäosista voi liueta bisfenoli-A:ta. Mietin jo lähtemistä toiseen kauppaan, josta saisin luomua pahvitetrassa. Taidan tehdä toisen reissun sinne kauppaan ja hamstarata sieltä niitä varastoon, sillä en tavallisesti siinä kaupassa käy.

Illalla muumihammastahna meni roskiin. Ostoslistalla ensimmäisenä on ekohammastahnat koko perheelle. Kemikaalien kanssa täytyy olla vieläkin tarkempana.

6 kommenttia:

Mirva kirjoitti...

Hei, kiitos dokumenttivinkistä! Vaikka meillä nykyään onkin telkkari, en ole yhtään kärryillä siitä, mitä sieltä tulee. Iltaisin saatan napsauttaa sen päälle, tai sitten en, ja katsella sitä mitä kulloinkin sattuu sieltä silloin tulemaan.

Noita kemikaaliasioita olen miettinyt minäkin, ja tuntuu että tarvitsen varmaan motivaattoriksi taas jonkun tämmöisen ohjelman/artikkelin/vastaavan. Lämmin kiitos siis siitä, että kerroit tästä ja laitoit linkin!

Minna kirjoitti...

Mua vaivasi sama kemikaaliahdistus jokin aika sitten. Nyt olen jotenkin koittanut tietoisesti laittaa asiaa vähän taka-alalle. Noiden asioiden kanssa tuntuu välillä siltä että suo siellä, vetelä täällä, kuten noiden tomaattisäilykkeiden kanssa. Aina ei jaksa tutkia ja miettiä vaihtoehtoja, selittää lapsille, puolisolle, sukulaisille miksi haluaisin tehdä tietynlaisia valintoja, tuntematta itseään vähintään epänormaaliksi hörhöksi. Vaikka asiasta on viime aikoina puhuttu minusta melko paljonkin, niin monien korvissa ne puheet kuulostavat vainoharhaisilta salaliittoteorioilta. Eihän meille laillisesti mitään myydä mikä voisi olla vaarallista. Miehen kanssa (joka ymmärtää ajatuksenjuoksuani, vaikkei ehkä täysin tätä kemikaaliasiaakaan) joskus vitsaillaankin tyyliin että laitetaan ne foliot takas ikkunaan sit kun vieraat on lähteneet. Ja sitten käyn itse hakemassa niitä oikeanlaisia säilykepurkkeja varastoon miehelle sen kummemmin perustelematta.

Jonna kirjoitti...

Mistä saa luomutomaattimurskaa pahvipurkissa?

Anna kirjoitti...

Mirva: Jotenkin tuntuu, että olisi parempi olla ajattelematta näitä kemikaaliasioita. Rupeaa ahdistamaan, kun asiaan ei kuitenkaan voi vaikuttaa siten kuin haluaisi.

Minna: Nauratti tuo foliojuttu. Meillä taitaa olla sitä suvussa. Papallani oli ties mitä folio- ja rautalankavirityksiä, koska pelkäsi radonia.

Totta se on, että suurinosa ihmisistä pitää outona hörhönä, kun ei luota teollisuuteen ja joihinkin viranomaisiin. Yritän pitää siitä syystä mölyt usein mahassani.

Yritän pitää tämän kemikaaliasian kevyesti muistissa, että jaksaisin hieman miettiä valintojani tältäkin kannalta, mutta ahdistumatta.

Jonna: Pirkka-sarjassa on luomutomaattimurskaa pahvipurkissa. K-kaupoista siis pitäisi saada, ehkä pienissä ei ole.

Mirka kirjoitti...

Onpa ihanat portaat! Voi kunpa mekin saisimme vastaavat.

Zelda kirjoitti...

Katsoin saman dokumentin ja olen siitä asti ollut lähinnä hiukset pystyssä. Aika hurja juttu tosiaan.