14.11.2011

Pönttöuuni
Eilen uskalsimme sytyttää ensimmäiset oikeat tulet uuniin. Muuraamisen jälkeen uunin piti kuivaa kaksi viikkoa, sitten poltettiin pari päivää kynttilöitä, sitten ihan pieniä tikkuja ja nyt jo oikeita puita.

Kuivaessa tulitiilistä syntyi lumea muistuttavia suolakiteitä ja uuninpesä näytti talviselta.

Uunin luukut ovat vanhat Högforssin luukut, jotka ostimme kunnostettuina. Hassua ajatella, että ne on kauan sitten valmistettu tässä aika lähellä. Sitten ne ovat käyneet ties missä ja Hämeelinnan kautta päätyivät taas tänne valmistusseuduilleen. Eikä niistä oikeastaan edes huomaa sitä, että ovat olleet jo vuosikymmeniä käytössä.

Uunineduspelti vielä puuttuu. Uunin viereen laitettiin kirjahylly. Alimmat hyllyt ovat polttopuita varten. Ylimmille laitoin kaikki ympäriinsä kuljeksineet käsityöt yms. Vielä pitäisi saada jotain laatikoita, joihin epämääräisen sälän saisi laitettua. Kirjahylly piti maalata mustaksi, mutten malttanutkaan odottaa sitä. Maalataan sitten myöhemmin, kun päätetään jääkö kirjahylly tuohon. Muuten tuo on hyvä paikka, mutta harmittaa kauniin seinän peittyminen.

7 kommenttia:

siina*k kirjoitti...

Ihana uuni!
Meille tehtiin kierrätysmateriaaleista leivinuuni, ainoastaan tulitiilet ja massat on uusia. Luukut haalittiin sieltä ja täältä, hiekkapuhallutettiin ja maalattiin uudelleen mustaksi. Nyt odottelen uunin pinnoitusta, mutta kyllä siellä on jo parit poronpaistit muhiteltu :)

AnniP kirjoitti...

Kauniit tunnelmat kuvissa. Minäkin ihmettelin alussa tuota "suolaa" mutta se kaiketi kuuluu asiaan, en oikein tunne uunien kemiaa. Meillä on myös kierrätysluukut ja olen pähkäillyt ovatko oman kylän tuotantoa kun varmaa merkkiä ei näy. Voisikohan luukun sisäpintojen numerosarjasta löytyä vastaus? Osaisinpa tulkita!

Minna kirjoitti...

Olen alkanut pitää pönttöuuneista viime aikoina. Leivinuuneista ole pitänyt jo kauan. Takoista taas en tykkää. Ei sillä, että meillä tulisijaa olisi, ankeat seinäpatterit vaan. Mutta saahan sitä haaveilla :)

kivitasku kirjoitti...

Voi miten ihana pönttöuuni´! Muuten, sinulle on haaste blogissani:)

Maija kirjoitti...

Oliko uunin kuoret myös vanhat? Minkä verran maksoi uunin teko?
Minulla makuuhuoneen vanha pönttöuuni on alkanut tipautella tiiliä eli on siis remonttia vailla. kuoret ja luukut ovat käyttökelpoiset, mietin vain kuinka paljon maksaisi tiilet+muuraus ja tekeekö noita ihan kuka tahansa muurari?

Anna kirjoitti...

Maija:

Kuoret ovat uudet, mutta yhtä hyvin uunin voi muurata uusiin tai vanhoihin kuoriin. Uunin teko oli halvempaa, kuin kuvittelimme. Muuraus maksoi 600 e ja tiilet ja laastit n. 300 e. Pönttöuuneja ei muuraa kuka tahansa muurari, vaan täytyy olla kokemusta pönttöuunien muuraamisesta. Me kysyttiin paikalliselta johtavalta nuohoojalta suosituksia. Myös Metsänkylän navetan osaajatietokannassa on muurareiden tietoja, jotka muuraavat pönttöuuneja. Siellä ei vain sattunut olemaan ketään ihan lähistöltä.

Saiu kirjoitti...

oijoi, ihana uuni. Meidän pitäisi uskaltaa moiseen remonttiin myöskin. Meillä on pönttöuuni, mutta ollut vastuksilla lämpeävä jo kymmeniä vuosia, eli sisukset pitäisi vaihtaa. Osaava henkilö vain siis pitäisi löytää. :)