8.10.2010

Tiistainakirjaimellisesti värikylvimme. Pelkällä vaipalla ja pelkäsin, ettei lapsi lähde puhtaaksi ikinä. Mutta lähti se hyvällä kylpysessiolla. Värikylpyyn vaunuilimme kylälle. Ajattelin, että minä voin kyllä kävellä, jos se auttaisi tyttöstä nukkumaan. Ja auttoihan se. Nukkui koko menomatkan ja kotimatkan sekä kotona vielä tunnin. Yhteensä kolme tuntia. Ei ole varmaan koskaan nukkunut niin paljoa päivällä. Eilen ja tänään olen kävellyt kovasti. Ensin kolme kilometriä kirpeässä aamuilmassa yhteen suuntaan, sitten käännös ja takaisin kotiin. Ja iltapäivällä tai illalla sama uusiksi. Ja se toimii. Yleensä nukkuu vielä hetken kotipihassa. Ja minä olen perannut vimmaisesti rikkaruohottuneita kukkapenkkejä sen ajan. Ihmeen paljon voikukkaa, siankärsämöä ja apilaa ehtii yhdessä kesässä kukkapenkkeihin kasvamaan. Kuinka mukavaa rikkaruojen kitekeminen voi ollakin!

Ensi keväänä teen alustan keinulle vanhoista tiilistä, lannoitan kaikki istutukset ja raivaan lisää tänä kesänä rikkaruohottuneita istutuksia. Uusia istutuksia en tee. Ellei innostuta perustamaan kasvimaata, mutta se vaatii kaivinkonetta.

Tänään pesin lattiat ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Sitten levitin helteillä pesemäni, puhtaat, mäntysuovan tuoksuiset matot lattioille. Tunsin hetken itseni kunnon emännäksi. Ehkä taas puolen vuoden kuluttua. Enää en viitsi yrittää olla tehokas, kunhan olen tyytyväinen.

3 kommenttia:

Mimmi kirjoitti...

Aina kasvimaa ei vaadi kaivinkonetta, meillä oli pieni kohopenkki entisessä kodissa jossa kasvoi kaikkea yrteistä salaattiin ja porkkanoihin, ja sen sai tekaistua yhdessä illassa!

Meidän tyttö ei (ihan pikkuvauva-aikoja lukuunottamatta) koskaan nukkunut sisällä päiväunia ennen viime kesää, ei kertakaikkiaan suostunut. Vaunuihin piti nukuttaa niillä paukkupakkasillakin viime talvena, ja sitten nostaa porstuaan nukkumaan, pahimmillaan pakkasasteita oli siinäkin -17 mutta siellä se vaan porskutti. Lyhyelläkin nukuttamiskävelyllä hänet sai uneen tuntikausiksi, varsinkin talvella kun ilma oli raikasta ja vilpoisaa. Vaunuissahan on kumminkin aika lämmin peittojen alla.

Toivottavasti teillä hyvät unet jatkuvat, muistan meidän eka kesän kun lapsi ei kerta kaikkiaan nukkunut tuntia pidempään kerralla, se oli tosi raskasta kun ei ollut hetkeäkään omaa aikaa. On ihanaa ehtiä joskus pestä lattiat tai laittaa hyvää ruokaa tai olla vaan, mistä nyt kulloinkin tulee hyvä olo. Nauttia niistä omista hetkistä, ikiomista.

Maiju kirjoitti...

Onko käynyt niin, ettei tyttö aikaisemmin ole suostunut vaunuissa nukkumaan yhtä hyvin, vai ettekö ole pystyneet sitä aikaisemmin kokeilemaan? Meillä nukutaan vaunuissa yleensä parit päiväunet. Kesällä oli niin kuuma, ettei päiväunet oikein onnistuneet ulkona eikä sisällä. Mutta mites teillä nukutaankaan öisin, jos päivälliset unet ovat noin vähäisiä?

Anna kirjoitti...

Mimmi:Sellainen pieni kaivinkonetta vaatimaton kasvimaa meillä jo onkin. Mutta haaveissa on sellainen kunnollinen. Paikkakin on jo katsottuna. Siinä kohti on nyt kasattuna muualta ylijäänyttä savimaata ja alkava pajukko. Haaveilen kasvimaasta, jossa olisi kohopenkkejä ja kasvihuone. ( Ja kukahan senkin sitten hoitaisi?)
Nyt tyttönen nukkuu yleensä tunnin kerrallaan. Sekin tuntuu luksukselta. Tänäänkin olen kahteen otteeseen kaivellut kukkapenkkejä sen hetken, kun nukkuu pihalla lenkin jälkeen.
Nukahtaminen kestää yleensä aikakauan n. 15-20 min ja heräilee helposti vaunujen pysähdyttyä, jos ei ole tosi syvässä unessa. Siksi kävelen pitkään.

Maiju: Vaunuissa tyttönen ei nukkunut ollenkaan, nyt rattaissa saan nukkumaan jonkin aikaa. Refluksin takia kai selällään nukkuminen ei ole mukavaa.
Ai yöunet. Kun vaan muistais mitä ne on. Heräilee siis tunnin välein yleensä. Yössä saattaa olla yksi kahden tunnin pätkä ja sitten muutama herätys n. 20 min välein. Vauvat kuulemma tarvitsevat paljon unta, mutta enpä ole vielä keksinyt miten saisin nukkumaan.